Нови правила влизат в сила във Великобритания след 2 декември, когато изтича наложеният локдаун в страната. 

Снимка: bTV

В същото време вече е в производство ваксината на университета в Оксфорд, която е в последния етап на изпитване.

Въпреки че Борис Джонсън обяви пред парламента, че след 2 декември локдаунът ще отпадне, в страната ще бъде въведен засилен, тристепенен режим на мерки, който ще действа в отделните райони на страната според разпространението на вируса.

Снимка: bTV

Около 70 депутати от управляващата партия заявиха, че няма да подкрепят мерките, ако няма убедителни доказателства, че карантината дава резултати.

Снимка: bTV

Очаква се на заведенията да бъде разрешено да работят до 22 часа, ще бъде разрешено спортуването във фитнес зали и на открито. Ще започне и масово тестване на населението. И четирите части на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия подкрепят плановете да се позволи общуването между отделни семейства до 5 дни около Коледните празници.

“Фантастична новина, че ще има възможност хората да се видят по празниците. Недостатъкът на това е, че тези, които прекалят и общуват с голяма част от семейството, могат да помогнат вирусът да се разпространи“, каза Кейтлин Далглийш, благотворителен работник.

Снимка: bTV

Междувременно стана ясно, че ефективността на ваксината на Оксфордския университет е около 70%, но при промяна на дозата може да достига и до 90 на сто. Оптимизмът е голям, защото може да се съхранява в хладилник, и не се изискват специални условия, както е при американските ваксини.

„Надявам се, че няма да отнеме толкова време, преди да можем да я получим. Искам да кажа, много хора просто игнорират ситуацията, а тя не е за подценяване. Погледнете животите, които загубихме. Ужасно голямо количество животи“, заяви Джо Канилиери, банкова служителка.

Себестойността на оксфордската ваксина е около  3 паунда или около 7 лева. на „Пфайзер“ е около 30 лева, а на  „Модерна“ - около 50 лева.

От оксфордската ваксина вече са произведени 100 милиона дози, а от „АстраЗенека“ заявиха, че се отказват от търговската си печалба от планираните за производство три милиарда дози през следващата година.