Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори за живота си, след като снощи бе прострелян на улица в Амстердам.

Полицията съобщи, че са задържани трима заподозрени, включително предполагаемият стрелец, но отказа повече подробности. Единият от задържаните по-късно е освободен.

Полицията е отцепила района на стрелбата близо до централния площад „Лейдсеплейн“. Силите на реда събират видеозаписи, свидетелски показания и улики.

„Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация“, обяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Нидерландската телевизия Ер Те Ел съобщи, че Де Врийс тъкмо е излязъл от нейно студио, когато един от пет изстреляни куршума го е уцелил в главата.

64-годишният Петер Де Врийс става известен с разкритията си след отвличането през 1983 г. на бирения магнат Фреди Хайнекен, а през 2008 година печели наградата „Еми“ за разследване на изчезнала тийнеджърка в Аруба.

Неведнъж журналистът е помагал на органите на реда за случаи с мафиоти и наркотрафиканти, а на семейства – да открият истината за отвлечени близки. Получавал е заплахи, бил е под полицейска закрила и се смята, че е цел номер едно на престъпния свят.