Министър-председателката на Полша Беата Шидло обвини днес трима бивши полски президенти, че не зачитат волята на народа, щом критикуват нейното правителство, предаде „Франс прес”.

"Тези хора казват: демокрацията, това сме ние. Аз казвам: демокрацията, това е свободният избор на поляците, които избраха партия "Право и справедливост" и нейната програма", каза Шидло пред журналисти.

Коментарът й беше във връзка с обвиненията, отправени от трима бивши президенти и други видни личности, че сегашното правителство на Полша руши демокрацията.

Шидло допълни, че правителството й е получило на изборите през есента мандат да направи радикални реформи. По думите й призивът на тези хора показва, че те не искат да приемат свободния избор, който поляците са направили.

Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, наред с още седем видни личности, включително бивши лидери на синдиката "Солидарност", разкритикуваха управляващата консервативна партия и в разпространено днес обръщение призоваха "всички поляци да защитят демокрацията".

В текст, поместен на първа страница във в. "Газета виборча", те обвиниха партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, че "руши конституционния ред и парализира дейността на Конституционния съд".

"Антиевропейските и ксенофобски изявления и действия на днешните управници подронват единството на Съюза и обслужват интересите на империалистична Русия", заявяват подписалите документа.