Трима българи са арестувани с кокаин за 40 милиона долара в Южна Африка. Пратката е открита на рибарски кораб, плавал под панамски флаг.

Засега няма информация кои са тримата арестувани българи и как са се озовали на кораба с рекордната пратка дрога. Освен тях са задържани още един словенец и шестима граждани на Мианмар. Заловени са в залива Салданха, който е на около 100 км от Кейптаун, в провинция Западен Кейп.

Кокаинът е бил пакетиран и скрит в три отделения на рибарския кораб.

„Те са били опаковани в пластмасови торби. 973 блока с компресирано вещество – кокаин. На торбите е имало надпис „Кинг кока“ и са поръчвани по интернет“, даде подробности Деница Велчева, завеждащ консулската ни служба в Претория.

До момента нито арестуваните, нито техните близки са се свързали с българското посолство в Претория.

„Към момента няма някой, който да познава задържаните. Очевидно са хора, които са попаднали по някакъв начин на този курс на кораба, или са международни моряци без контакти с никой в Кейптаун и с българската общност тук“, коментира още Велчева.

Акцията на местната полиция е прецизно планирана, твърди криминалният журналист Арън Хийман: „Това е първият случай, в който български граждани са арестувани за толкова голяма пратка на наркотици. Това е една от най-големите доставки, които някога са били конфискувани в ЮAР. Все още не ни е известна началната точка на отплаване. От снимките изглежда, че на борда на кораба има много добра екипировка – има инсталиран кран, както и сложна радарна система“, коментира той.

Според него дрогата е била предназначена  или за Западна Европа, или за Австралия.

Запознати със съдебната процедура предполагат, че първото заседание ще доведе до отлагане, на което те ще поискат преводач, консулско присъствие – неща , на които те имат право, казва още Деница Велчева.

Задържаните ще застанат пред съда във Вреденберг до края на седмицата.

Според журналисти в Южна Африка има малки, но много добре организирани криминални групи от българи, които се занимават не само с наркотици, а и с трафик на диаманти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!