Властите на Египет обявиха тридневен общонационален траур заради жертвите на двата терористични атентата, извършени в коптски храмове в градовете Танта и Александрия.

По нови данни на египетското министерство на здравеопазването в атентата в Александрия са загинали 16 души, а в Танта 31. Ранените в двете атаки са над 100. И в двата града бяха открити бомби, които бяха обезвредени.

Организацията „Ислямска държава” пое отговорност за двата атентата.

Заради нападенията властите на Египет разполагат отряди на специалните части в столицата Кайро. Завишено е нивото на тревога срещу терористична заплаха.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси нареди на армията да се разположи веднага около жизненоважните за страната инфраструктури.

Египетски телевизии показаха кадри от охранителни камери, на които се вижда атентаторът от катедралата „Свети Марк” в Александрия, предаде Асошиейтед прес.

Той е с наметнат на раменете син пуловер и се доближава до главния вход на катедралата. Там е пресрещнат от охраната и насочен към метален детектор. Мъжът минава покрай полицайка, говореща с друга жена, влиза в детектора и се взривява.

По повод на атентатите главата на египетската коптска църква патриарх Тавадрос II каза, че тези „престъпни актове няма да подкопаят единството на египетския народ в борбата му с тероризма”.