Международният трибунал за военни престъпления в Хага нареди лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел да се върне в затвора, защото е нарушил условията на временното си освобождаване и то е било прекъснато, предаде АП.

След като се върне в Хага, властите в Сърбия и Холандия отново ще трябва да се произнасят по въпроса за неговото временно освобождаване.

Съдебният съвет освободи Шешел от Хага на 6 ноември 2014 г. Като официална причина тогава бе посочено създаването на условия за адекватно лечение на раково образование в корема. Въпреки аргумента, че болестта е в крайна фаза, Шешел възобнови политическата си кариера.

Вместо на лечение и почивка, той се посвети на активна политическа дейност. Неделният му ден, например, започна активно със срещи в централата на неговата партия в Земун. След това Шешел тръгна за Бор, където в 17:00 часа е насрочена негова пресконференция. След това ще гостува на местната телевизия TV Istok. В сряда би трябвало да бъде свидетел по делото срещу Неманя Сарович за престъпления в Косово.

Шешел е обвинен за извършване на военни престъпления срещу хърватите и мюсюлманите в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина.

„Сам в Хага няма да се върна”, с такъв коментар посрещна новината лидерът на сръбските радикали. „Зная, че зад това стои режимът в Белград, те се страхуват от мен, тъй като рейтингът на радикалите е над 20%. Колкото повече ме преследват, толкова по-силен ставам”, цитира думите на Шешел вестник „Блиц”.