Бившият лидер на Сръбската радикална партия Воисав Шешел обяви, че целта му винаги е била „Велика Сърбия", включваща „сръбска Босна, сръбска Херцеговина, сръбска Македония и сръбска Хърватия", в която да има етническо единство.

Това обяви Шешел в съдебната зала на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, цитиран от електронното издание „Болкан Инсайт”.

Лидерът на Сръбската радикална партия се предаде доброволно на 24 февруари 2003 г., за да бъде съден по обвинения за престъпления по време на войните в бивша Югославия в началото на деветдесетте години.

Воислав Шешел беше един от най-близките съратници на президента Слободан Милошевич, който почина в затвора на Трибунала на 11 март 2006 г., без да чуе присъдата за престъпленията си.

Давайки свидетелски показания в процеса срещу бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич, Шешел каза, че е желал и все още желае една значително по-голяма сръбска държава, която да включва и територии на съседни държави.

„Това е целта на Сръбската радикална партия, но не и на другите партии в Сърбия,” каза Шешел, като добави, че неговата визия за Сърбия предполага „етническо единство и хармония между православните сърби, сърбите католици, сърбите мюсюлмани и сърбите атеисти".

Шешел нарече бошняците (босненските мюсюлмани) „сърби, преминали към исляма", и каза, че „никой не може постоянно да държи сръбския народ разделен".

На бележка от прокурора, че преди войната в Босна Шешел е заплашвал бошняците, че „ще ги прогони в Анадола", той отговори, че е имал предвид панислямистите, а не всички
мюсюлмани.

„Призовавах мюсюлманите да не воюват срещу сърбите, защото ще пострадат. И наистина пострадаха - от 100 000 жертви 50-60 000 бяха мюсюлмани. Целта на моите заплахи беше да предотвратя войната,” заяви Шешел.