Армиите на три държави обединиха усилията си в търсене на най-издирвания бунтовнически лидер в Африка - Джоузеф Кони. Той е обявен за военнопрестъпник от Международния наказателен съд.

Обо беше първото място в Централноафриканската република, което Божията армия за съпротива, предвождана от Кони, атакува през 2008-ма година. Днес градът е един от четирите оперативни центрове, където специални части на Съединените щати, местни и угандийски войници координират стратегията си, за да заловят Джоузеф Кони. Смята се, че той се крие в дива местност, северозападно от Обо.

Международният наказателен съд издирва Кони от 7 години за престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Повече от две десетилетия бунтовническият лидер безчинства в обширни райони в Централноафриканската република, Южен Судан и Конго, като безнаказано убива, изнасилва и отвлича хора, и насила превръща деца в свои войници.

Засега Кони успешно се укрива отчасти заради възможността си да преминава незабелязано през слабо охраняваните граници между трите страни. От края на миналата година обаче Вашингтон осигурява на африканските правителства разузнавателни данни, комуникационна и друга техника, за да им помогне в търсенето на престъпника.