Планинската спасителна служба в окръзите Горж и Хунедоара в Югозападна Румъния бе вдигната по тревога снощи, след като на небето бе забелязан светещ обект, който изглеждал първоначално като самолет, изпитващ технически проблеми, предава агенция Аджерпрес, като цитира информация, публикувана на страницата във Фейсбук на Планинска спасителна служба Румъния.

„Метеорит вдигна по тревога планинските спасителни служби в Хунедоара и Горж, след като в района Лупени-Урикани в небето бе забелязана силна светлина с пламък и тътен, която се движела с голяма скорост на юг, недалеч от хребета на планината Вълкан. Планинските спасители, които са били на смяна в базите в Хунедоара и Горж, са обявили тревога, като първоначалното предположение е било, че става дума за самолет, изпитващ проблеми, се посочва в публикацията.

Според същия източник първоначално ситуацията е била неясна, тъй като нямало обаждания на спешния телефон 112 във връзка със събитие и не е била обявена тревога за паднал самолет или такъв, който има проблеми.

Информацията и изображенията, получени по-късно, са позволили на планинските спасители да си дадат сметка, че става дума за метеорит, следващ траектория на юг-югоизток.

Падаща ярка светлина бе забелязана в небето над София, Видин, Лом и други населени места към 21:50 ч. снощи.  Властите у нас проверяват версията за метеор, който е избухнал във въздуха. Необичайното явление уплаши хората от Северозапада и предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.