Още двама палестинци бяха застреляни от израелските сили за сигурност в нестихващите трето денонощие вълнения в Йерусалим и на Западния бряг.

Снимка: Reuters

Размириците бяха предизвикани от ограниченията за достъп до джамията Ал Акса на Храмовия хълм.

Снимка: Reuters

Само за 48 часа загинаха петима палестинци и трима евреи. Въпреки трагичната равносметка, израелското правителство няма да отмени мерките за сигурност в стария Йерусалим, които предвиждат изграждането на пропускателни пунктове и ограничават достъпа на араби под 50-годишна възраст към джамията.

Арабската лига и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е ротационен председател на организацията „Ислямска конференция”, призоваха да се зачитат правата на мюсюлманите.

Снимка: Reuters

Папа Франциск също призова за диалог и умереност и изрази съпричастността си към близките на загиналите.

Християните от Витлеем организираха митинг на солидарност в защита на ерусалимската джамия Ал Акса, съобщи палестинската осведомителна агенция УАФА, цитирана от ТАСС.

Протестът се е състоял на площада пред базиликата "Рождество Христово".

"Палестинските християни и мюсюлмани бяха и остават един народ и ще защитават ерусалимските светини, които са тяхно национално наследство", заяви пред събралите се Джалал Бурхум, официален представител на движението "Ал Харак ал Масихи".

Министърът по въпросите на християните в правителството на палестинската автономия Зияд ал Бандак обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху, че се опитва да превърне конфликта от политически в религиозен.

"Нашата акция е послание към световната общност, че християните и мюсюлманите в Палестина са обединени от общата борба за избавление от окупацията", заяви той.

На фона на растящите се протести палестинският президент Махмуд Абас обяви в петък, че "замразява контактите на всички равнища с израелската страна".

Той добави, че "това решение ще остане в сила, докато израелското правителство не отмени приетите мерки срещу джамията Ал Акса и палестинския народ като цяло".