Новините за безпилотна американска атака, причинила смъртта на един от най-силните хора в Иран – генерал Касем Сулеймани, доведоха до война, поне такава, която се води на бойното поле на интернет.

Хиляди онлайн потребители, създатели на т.нар миймове (популярни у нас като „мемета“, а в Русия – като „демотиватори“), както и любителите на шеговити публикации, дадоха ново значение на Третата световна война и то благодарение на друг, по-прост символ – хаштаг.

За мнозина от по-старото поколение така се наричаше потенциалният конфликт между СССР и САЩ, който би довел до глобално ядрено унищожение. Посевите ще изгният заради смога и радиационния дъжд, а малкото оцелели ще са обречени на глад и сигурна смърт.

За момента човечеството е далеч от този сценарий. И докато Третата световна война е в бъдеще евентуално време, то #Третасветовнавойна (или по-скоро #WorldWarIII) е златна мина за младото поколение и създателите на миймове, пише „Атлантик“.  

Нека погледнем първо как се стигна до # Третасветовнавойна:

Напрежението между САЩ и Иран

 • През 2015 г. Иран и седем световни сили подписаха ядрено споразумение
 • То поставяше лимити върху количествата на обогатен уран, с които Техеран може да разполага
 • През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттегля от споразумението
 • На 3 януари американски дронове ликвидираха влиятелния генерал Сулеймани
 • Решението на Белия дом доведе до ескалация в отношенията между Вашингтон и Техеран
 • След нападението срещу Сулеймани, Иран съобщи, че се оттегля от споразумението
 • На 8 януари Иран отговори с ракетен удар по американски бази в Ирак, нанесени бяха само материални щети
 • И двете страни след това заявиха, че няма да има по-нататъшна ескалация

Като причина за нападението над иранския генерал, САЩ изтъкнаха неговото намерениe да „атакува американски дипломати и служители в Ирак и региона“.

Генерал Сулеймани беше уважавана фигура в своята страна. Той ръководеше бригадите „Ал Кудс“ – части за специални операции на Корпуса на пазителите на революцията. Освен това е участник в създаването и подкрепянето на различни организации – т.нар. „проксита“, предимно в страните около Иран.

Понеже в наши дни виртуалното и реалното се сливат е важно да се отбележи, че Доналд Тръмп обича да ръководи страната си от социалните мрежи. Там е любимото му място да показва колко силен президент е. Затова и Сулеймани не стоя безучастен, въпреки че е високопоставено лице в теократична страна, сравнително затворена откъм социални мрежи.

Така той замени Джерард Бътлър на корицата на филма „Код:Олимп“, която показва как Белият дом експлодира – първата провокация от страна на покойния генерал в социалните мрежи.

Реакцията на Тръмп не закъсня. Репликата „Зимата идва“ от епичния сериал „Игра на тронове“ беше заменена от „Санкциите идват“ с властолюбивия американски президент. Въпреки че миймът не беше отправен директно към иранеца, Сулеймани отговори ден по-късно отново в стил „Игра на тронове“ – „Аз ще застана срещу теб“, пише „Вашингтон пост“.

Кратко определение на мийм

 • Онлайн публикация, най-често - снимка или видео с текст
 • Обикновено визуалното съдържание е напълно извадено от оригиналния си контекст
 • Често осмиващи факти от реалността (всекидневни навици) или отделни хора
 • Създадени за забавление, като често прекрачват границата на хумора

Всъщност вселената на миймовете трудно може да бъде обяснена, особено на по-възрастните и на онези, които не са особено запознати какво правят младите във „Фейсбук“ или „Туитър“.

Моли Робъртс от вашингтонското издание е на мнение, че миймовете са отговорът на младото поколение спрямо това, което не разбират и не познават. На същото мнение са и от „Атлантик“.

„Няма нужда това поколение да имитира смелост, където такава не съществува, или да говори за битка, която да доведе до собствената им безсмислена смърт, или тази на безброй иранци и иракчани“, допълва Робъртс.

Журналистката смята, че миймовете винаги са били инструмент за безсмислие и нихилизъм. По думите ѝподигравките с #Третасветовнавойна са именно на поколение, неспособно да осъзнае сериозността на проблема, така, както го виждат, например, родителите им. „Тези деца израснаха, докато гледат как нещата извън САЩ се рушат и никога тяхната страна не беше тази, която ги поправя…“, отбелязва тя.

Революцията на „ТикТок“ и силата на „Туитър“

Как „миймърите“ отговориха на новините за смъртта на иранския генерал

 • 01.2020 г. – започва новото десетилетие, ново начало
 • 01.2020 г. – Изглежда, че Австралия гори
 • 01.2020 г. – Обявяване на Третата световна война

Особено популярна е подигравката със запасняците в САЩ.

„Ако поискат акта ми за раждане, за да ме пратят в армията, ще кажа, че съм на 12 години“

„Чакам Третата световна война, за да направя мийм

„Вижте как избягвам куршумите, след като Тръмп ме прати на Третата световна #WWIII“

„Ако Третата световна война се случи, светът на магьосниците ще стои настрана. Оправяйте се сами, мъгъли #Третатасветовнавойна“, категорично заявиха феновете на поредицата „Хари Потър“.

„През това десетилетие ще се оженя, ще имам деца, ще си купя кола, ще пътувам по #Третатасветовнавойна

„Моментът, в който на мен и момчетата ни свършат мунициите в Иран и трябва да се справяме сами“

„Нямам си и на представа какво правя“

В социалните мрежи не отсъстваха и противниците на миймовете за Третата световна война.

Мнозина заявиха, че войната не е за подигравка, защото не засяга нечий живот. Други смятат, че военният конфликт сам по себе си е разрушителен и егоистичен акт.

„Американци, които се бъзикат с това как ще наложат още империализъм и ще извършат още геноцид в друга страна, като твърдят, че това е техният „механизъм за справяне“ (с мисълта за Трета световна война – б.р.) е „пикът“ на 2020 г., а са минали само два дни…“