Транспортът в Северна Германия все още не работи в нормален режим след преминаването на бурята Ксавиер, която отне живота на най-малко седем души.

Германските железопътни компании обявиха, че движението на влакове между Берлин, Хамбург, Хановер и Кил е ограничено или прекъснато. Екипите по поддръжка се опитват да отстранят повалени от бурята дървета и да направят необходимите ремонти. Вчера бурята достигна максималната си сила с пориви на вятъра до 180 км/ч.

Общественият транспорт в Хамбург постепенно се нормализира. В Берлин обаче все още има нарушения на графика. Говорител на железопътната компания "Дойче бан" предупреди пътуващите да избягват регионалните влакове. "Засегната е цялата мрежа в региона", подчерта той и съобщи за множество паднали на релсите дървета и повредени електропроводи. Според говорителя ремонтите могат да продължат през целия ден.

Около 470 пасажери прекараха нощта на гара в Западна Германия заради силната буря, аоколо 370 пътници на влакове, пътуващи на големи разстояния, бяха принудени да потърсят подслон на гарата в Минден. Към тях се присъединиха и стотина души, пътуващи с регионални влакове. Пътниците са останали на гарата около осем часа и персоналът се е погрижил за тях. Всички са продължили по пътя си около 5 часа сутринта.

Ураганният вятър доведе до смъртта на двама души и в Полша. Ранените са над 30.

Бурята остави без ток близо половин милион души, блокира магистрали и жп линии. Спасителите се отзоваха на близо 10 000 сигнала за помощ.