В Париж се проведе протест с портрети на президента Еманюел Макрон, обърнати наобратно.

Успоредно с голямата стачка за пенсионната реформа, десетки екоактивисти се събраха недалеч от Айфеловата кула.

Според демонстрантите, изображенията на президента са откраднати от кметствата на различни градове по време на манифестации през последните месеци.

Протестиращите настояват за по-радикални мерки за борба с климатичните промени.

В същото време продължават и протестите срещу пенсионната реформа. Френската национална железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) отмени повечето влакове за днес заради стачката срещу реформа, предложена от правителството.  

Над 800 000 души участваха в първите демонстрации на 5 декември в цялата страна. Протестите продължават вече няколко дни. На много места шествията прераснаха в сблъсъци с полицията и насилие. 

Снимка: Reuters

Следващата национална стачка е обявена за другата седмица във вторник, 10 декември. Стачката е най-мащабният национален протест за последните 25 години. 

Днес движи само един високоскоростен влак Те Же Ве (TGV) от шест предварително планирани, както и един от шестте крайградски електрически влака Трансилиен (Transilien) и два от десет регионални влака Те Е Ер (TER). Приблизително същият график е предвиден и за утре. 

Снимка: Reuters

Освен това за неделя са отменени три от пет международни влака Евростар (Eurostar) между Париж и Лондон и два от три влака Талис (Thalys), свързващи Франция с Швейцария, Испания, Италия и Германия.

И метрото на френската столица е силно ограничено. Парижката автономна транспортна администрация (RATP) информира, че днес и утре са затворени 14 от 16 линии на метрото. Автобусите и трамваите също се движат със закъснения. 

Представители на транспортната компания призоваха жителите и туристите да следят информацията на сайта им и в Туитър.

 Главното управление за гражданска авиация съобщи, че са възможни промени и в днешното разписание на полетите.

Снимка: Reuters

Въпреки протестите, френският премиер Едуар Филип изрази твърда решителност да завърши планираната пенсионна реформа. Лидерът на Общата конфедерация на труда Филип Мартинез заяви от своя страна, че ще се бори докато планът не бъде оттеглен. Двамата дадоха интервюта, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и ТАСС.

"Ако днес не приемем цялостна, сериозна и прогресивна реформа, то утре някои друг ще го направи, но наистина брутално", коментира Едуар Филип.
В петък той обяви, че на 11 декември (сряда) ще представи подробни параметри на пенсионната реформа.

Филип Мартинез каза пред същото издание, че неговият синдикат ще продължи протеста, докато правителството не се откаже от плана. "Ще продължим, докато планът не бъде оттеглен", предупреди профсъюзният лидер.

Президентът Еманюел Макрон иска да въведе пенсионна система с равни права за всички и да премахне подсистемите, при които някои работници в железопътния транспорт и други сектори могат да се пенсионират в началото на 50-те си години, с едно десетилетие преди останалите, припомня Ройтерс.

Тази вечер Макрон ще се срещне в Елисейския дворец с министрите, ангажирани с проекта за пенсионна реформа.