Франция днес ще бъде блокирана от генерална стачка. Анулирани са полети, затворени са училища и болници, блокиран е градският транспорт.

В основата стои социален протест заради пенсионната реформа. Тя предвижда уеднаквяването на статута на служителите във всички сектори, което никак не се харесва на тези, които досега се възползваха от специални привилегии, като служителите в железниците, например.

Над 70% от училищата днес ще останат затворени, болниците ще работят с минимален капацитет, огромна част от полетите от и за Париж са анулирани, влакове няма, в стачка е и градският транспорт.

Полицията се готви за сблъсъци. До тях е възможно да се стигне по време на основното шествие във френската столица този следобед.

Едно от ключовите места в Париж - площад Насион е неразпознавам. Вдигат се всички паркирани коли, магазините не просто са затворени, а барикадирани. Причината е, че на това място в края на деня ще завърши най-мащабното шествие на протестиращи. Рискът от инциденти е много висок.

Крайнолеви групировки, радикализирани "жълти жилетки" и "черни качулки" ще направят опит да се вклинят сред манифестиращите, в опит да дестабилизират институциите, каза прокурорът на Париж Дидие Лалман.

Според полицията очакват се над 1000 крайно радикални елементи да опитат да се вклинят в шествието. Ако това се случи, полицията трябва да предотврати сцените на бунт и вандалските прояви, на които станахме свидетели преди година по време на движението на "жълтише жилетки".

За очакванията на полицията говори и решението на префектурата абсолютно всички магазини по маршрута на шествието да бъдат затворени. Мобилизирани са над 6 хиляди полицаи и жандармеристи.

Ако има сблъсъци, основаната причина за днешния протест също може да остане на заден планр а той е социален заради пенсионната реформа.