Национална стачка се очаква да блокира обществения живот във Франция, включително транспорта, предупреди българското външно министерство.  

Френските синдикати в редица сфери на транспорта и услугите обявиха национална неограничена във времето стачка в страната от 5 декември. 

Протестите са срещу плановете на правителството за реформа в пенсионната система, според които милиони французи ще се пенсионират по-късно или ще бъдат с намалени пенсии.

Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в протестните действия, поради което е възможно да възникнат силни смущения в обществения живот, особено в градския транспорт, посочват от МВнР.

По информация на българското посолство в Париж стачката ще обхване железниците (SNCF), като ще бъдат осигурени само 10% от влаковете за страната, само 3% от регионалните влакове TER ще пътуват, а влаковете Intercités ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Бретан и Окситания.

В протестните действия ще се включи и общественият транспорт в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси и таксита. 

Синдикатите на наземния персонал на авиокомпанията „Ер Франс“ също са призовали към стачка, поради което може да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи. 

На 5 декември са планирани повече от 150 протестни събития в цялата страна. Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж.

По предварителна информация то ще започне от „Гар дьо нор“ (Gare du Nord) и да продължи до „Плас дьо ла насион“ (Place de la Nation).

Стачка са обявили и в сферата на образованието – очаква се 40 % от училищата да бъдат затворени, а също и множество лицеи и университети.

Синдикатите в сферата на енергетиката също ще се включат в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците).  

Има призиви за стачка в седемте френски рафинерии, но е малко вероятно да се появи липса на гориво по бензиностанциите.  

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка.

При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.