Трета генерална стачка блокира Франция за последните 13 дни. Синдикатите призовават и днес за масови шествия в цялата страна с надежда, че управляващите ще отстъпят и ще оттеглят спорната пенсионна реформа.

И днес са анулирани десетки полети от и за Париж, влакове почти няма. Вече втора седмица повече от половината линии на метрото в Париж са затворени.

През последните 24 часа беше надминат абсолютния рекорд по задръствания в района около Париж – близо 640 км се извиха по пътните артерии.

Снимка: EPA

Умората се усеща, но все още протестът получава подкрепата на французите, тъй като са засегнати социални придобивки за служителите в ключови сектори – транспорт, здравеопазване, образование.

Най-голямото шествие днес започна в Париж от "Площада на Републиката". Обстановката е спокойна, но не се изключват безредици и сблъсъци с полицията, ако се намесят радикални демонстранти сред протестиращите.

За момента не се очертава намирането на компромис между управляващи и протестиращи срещу пенсионната реформа.

Снимка: Profimedia

Ако не бъде намерено бързо решения на конфликта, Франция може да се окаже отново блокирана от стачка по време на идните коледни и новогодишни празници.