Франция отново е парализирана от националния протест срещу пенсионната реформа. В Париж и големите градове се образуваха километрични задръствания поради липсата на обществен транспорт.

Затворени са стотици училища – в болниците се извършват само най-необходимите дейности. 

Министерството на външните работи препоръча на „българските граждани, които пребивават във Франция или планират пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища”.

Снимка: Reuters

12-ият ден на национална стачка вече осезаемо изнервя обществото. Основните гледки в големите градове са претъпкани мотриси и автобуси по малкото линии, които работят и служители, които закъсняват за работа. Колите на живеещите в предградията едва пъплят по магистралите към града.

Някои решиха да си спестят лудницата в градския транспорт и избраха алтернатива за придвижване – скутер, тротинетка или ролери. „Всички имаме нужда това да свърши. И синдикатите, и правителството показаха какво искат, време е да постигнат компромис и да не ни вземат повече за заложници”, коментира Жак.

Снимка: Reuters


Поради невъзможността да бъде постигнат компромис по спорната пенсионна реформа, назначеният от президента Макрон върховен комисар за социалната политика днес подаде оставка.