Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа указ за налагането на нови, по-строги санкции срещу Иран.

Сред засегнатите от санкциите е върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей. Указът лишава него, както и други лица, от достъп до финансови инструменти, посочи Тръмп.

Преди броени дни Техеран свали американски дрон. Това доведе до поредно обтягане на отношенията между двете страни.

"Ще продължим да увеличаваме натиска над Техеран, докато режимът прекрати опасните си дейности и стремежи, включително разработването на ядрени оръжия, обогатяването на уран, създаването на балистични ракети, спонсорирането на терористични групи, както и актовете на агресия срещу Съединените щати и нашите съюзници", заяви американският президент.

Финансовия министър Стивън Мнучин уточни, че става дума за блокирането на ирански активи, възлизащи на десетки милиарди долари.

Сред санкционираните лица по думите на финансовия министър е и командващият на военновъздушните сили, издал заповедта безпилотният самолет да бъде свален.
Мнучин допълни, че санкциите ще засегнат и финансирането на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Той каза още, че САЩ ще наложат санкции на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и ще замразят още ирански активи за милиарди долари. Ще поставим Зариф в санкционния списък по-късно тази седмица, каза Мнучин и добави, че осем високопоставени представители на гвардейския корпус също попадат под ударите на санкциите.