Американският президент Доналд Тръмп уволни заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси Джон Руд, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Висшият чиновник миналата година потвърди, че Украйна е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията, за да заслужи отпускането от администрацията на Тръмп на одобрената от Конгреса военна помощ от 250 млн. долара за Киев в конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Руд подаде оставка днес, като заяви, че напуска поста по искане на Тръмп.
Забавянето на отпускането на военна помощ на Украйна бе в центъра на процедурата за импийчмънт на Тръмп по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Сенатът обаче оневини Тръмп.

След приключване на процедурата Тръмп се зае да прочиства администрацията от служители, за които смята, че не са били лоялни към него. Руд е поредният уволнен от Тръмп служител, припомня АП.

"Бих искал да благодаря на Джон Руд за неговата служба на страната и да му пожела успех в бъдещите начинания", Тръмп написа в "Туитър".

Пресслужбата на Пентагона съобщи, че временно изпълняващ длъжността заместник-министър на отбраната по политическите въпроси става Джеймс Андерсън.

Използвани са материали на БТА