Американският президент Доналд Тръмп реагира на изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в София, че Вашингтон вече не е сигурен съюзник. Тръмп на свой ред определи Европа като „ужасен” партньор.

На вчерашната среща на евролидерите Доналд Туск каза, че Съединените щати вече са непредсказуем търговски партньор.

„Наблюдавайки последните решения на Тръмп някой може да си помисли, че с приятели като него нямаме нужда от врагове. Но честно, ЕС трябва да е благодарен. Благодарение на него се отървахме от илюзии“, каза още Туск.

Тръмп нападна Европейския съюз при срещата си с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Европа стана много разглезена. Други страни също станаха много разглезени, защото получават сто процента от всичко, което поискат от Съединените щати”, коментира американският президент.

Тръмп отново повтори отдавнашните си оплаквания от дефицита на САЩ в търговията с Европа и търговските бариери пред продукцията на американското селско стопанство и автомобилостроене.

„Загубихме 151 милиарда долара, търгувайки с ЕС. Затова могат да ме наричат с всякакви думи, ако бях на тяхно място, аз също щях да го правя, защото това няма да продължава повече”, каза той.

Като нов израз на съществуващите разногласия Евросъюзът днес задейства блокиращ механизъм, който забранява на европейските компании да спазват наложените от Вашингтон санкции срещу Иран и не признава свързаните с тях съдебни решения.

Европейските инвестиции в Иран след падането на санкциите през 2015 г. надхвърлиха 20 млрд. евро.

По-рано в западни издания се появиха твърдения, че Тръмп е настоял Германия да се откаже от проекта "Северен поток – 2" и дори е заплашил с избухването на търговска война.