Доналд Тръмп заведе дело срещу комисията към американския Конгрес, разследваща размириците в Капитолия на 6 януари, съобщава Ройтерс.

Причината за иска, внесен в Окръжния съд на Окръг Колумбия, е искането за предаване на документи от администрацията на Тръмп. В жалбата се твърди, че комисията иска достъп до документи, които влизат в обхвата на т.нар. „президентска привилегия“ - правна доктрина, която защитава поверителността на някои от документите на Белия дом.

Съгласно тази привилегия президентът има прерогативът да не разкрива някои информации пред Конгреса и съдилищата.

Искането на комисията да получи документите е „незаконно“ и „неоснователно“, като целта е да се окаже „тормоз“ над Тръмп и високопоставени членове на бившата му администрация, се казва в иска.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обаче съобщи, че няма да забрани на Националния архив да предаде документите, които комисията изисква, отбеляза ДПА.

Тръмп е обвиняван, че е подтикнал привържениците си да нахлуят в сградата на Конгреса във Вашингтон на 6 януари. Размириците избухнаха, след като тогавашният държавен глава на САЩ изказа твърдение, че Байдън е спечелил президентските избори с измама.