Привърженици на Тръмп организираха протест във Вашингтон в подкрепа на хората, щурмували сградата на Конгреса на САЩ на 6 януари в опит да постигнат отмяна на изборната загуба на бившия президент.

В протеста се включиха между 100 и 200 души, някои от които носеха през рамо знамена на дясната група "Three percenters". Това беше далеч по-малко от очакваните от организаторите 700 участници и от хилядите, участвали в хаоса на 6 януари, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС / EPA

Стотици полицаи патрулираха около сградата на Конгреса и черната ограда, висока близо 2,5 метра, каквато имаше в продължение на около шест месеца след нападението. 100 военни от Националната гвардия също бяха в готовност наблизо.

Много от изнеслите речи пред протестиращите заявиха, че стотиците арестувани участници в размириците на 6 януари са "политически затворници", които не са извършили никакво насилие. Прокурори и правни експерти и твърдят, че случаите се разглеждат по установения ред.

Снимка: БГНЕС / EPA

Въпреки малкият брой протестиращи емоциите се разгорещиха и се стигна до словесни конфликти между участници в протеста и в контрапротеста. Полицаи на велосипеди се намесиха, за да предотвратят ескалацията на споровете.

Снимка: БГНЕС / EPA

Полицията на Капитолия съобщи, че е извършила четири ареста, включително на мъж, забелязан да носи пистолет. Полицаи, екипирани за борба с безредиците, отстраниха от протеста друг мъж, на чийто пояс беше забелязан голям нож.