Доналд Тръмп се съгласи на среща в последния момент с украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че многократно го критикуваше по време на предизборната кампания в САЩ, предаде Би Би Си.

Кандидатът за президент на Републиканската партия заяви на пресконференция, че украинският президент ще посети Тръмп Тауър в Ню Йорк на 27 септември.

Това се случва само няколко дни след като Тръмп го разкритикува за отказа му да „сключи сделка“ с Москва.

Бившият президент на САЩ изглежда е променил мнението си, след като в предишни доклади от кампанията му се казваше, че срещата между двамата е изключително малко вероятна.

Обявявайки срещата с украинския лидер, Тръмп повтори отдавнашното си твърдение, че ще успее да „сключи сделка“ между руския президент Владимир Путин и Зеленски „доста бързо“.

Но бившият президент отказа да навлезе в конкретиката на своя план. Той също така отказа да уточни, когато беше попитан дали според него Украйна трябва да отстъпи територия на Русия като средство за прекратяване на войната.

 

„Срамно е това, което се случва в Украйна. Толкова много жертви, толкова много разрушения. Това е ужасно нещо“, заяви Тръмп пред репортери в Ню Йорк на 26 септември.

Зеленски от своя страна наскоро заяви пред списание „Ню Йоркър“, че според него Тръмп „всъщност не знае как да спре войната“.

На 26 септември Зеленски се срещна с Джо Байдън и Камала Харис в Белия дом, за да обсъди своя „план за победа“, с който се надява да окаже натиск върху Русия да се съгласи на дипломатическо прекратяване на войната.

Часове преди това Байдън обяви допълнителен пакет от военна помощ за Украйна в размер на 7,9 млрд. долара.

По време на посещението на Зеленски в САЩ в Украйна продължиха атаките с безпилотни самолети. Във вечерта на 26 септември трима души бяха убити, а други 14 бяха ранени при атака на руски дрон срещу Измаил, пристанищен град на река Дунав.

В миналото Русия се е насочвала към съоръженията за износ на зърно в Измаил, но според прокуратурата сред ранените при последната атака са две момчета на 3 и 13 години и едно момиче на 14 години.

Румънското министерство на отбраната заяви, че е възможно един от руските дронове, участвали в нападението, да е пресякъл границата с Румъния, която е членка на НАТО, за много кратък период от време.