Два месеца след вота в САЩ, Доналд Тръмп призна новоизбрания президент Джо Байдън и осъди поддръжниците си, които прибегнаха до насилие и щурмуваха Капитолия.

В ново видеопослание, публикувано в „Туитър“, след като профилът му там беше разблокиран, Тръмп заявява, че сега, след като Конгресът е утвърдил резултатите от вота, новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари, а той самият ще се фокусира върху това да осигури плавно, организирано и безпроблемно предаване на властта.

Тръмп също така разкритикува избухналото насилие, наричайки го "ужасна атака".

На този фон, двама министри, няколко съветници и поне един полицейски шеф вече подадоха оставки.

Междувременно се засилиха призивите и на демократи, и на републиканци, за незабавно отстраняване на Тръмп от поста – чрез импийчмънт или чрез конституционна поправка.

"Истината е, че президентът предизвика случилото се. Той е негоден и нездрав. И трябва да отстъпи контрола над изпълнителната власт по своя воля или принудително", заяви Адам Кинзинджър, конгресмен от Републиканската партия.

Федерални разследващи разглеждат ролята на всички, участвали в щурма на Конгреса, включително и на Тръмп като подстрекател. А според източници на "Ню Йорк Таймс" президентът се консултира с адвокати дали може да се самопомилва, преди да напусне Белия дом.

Междувременно властите във Вашингтон потвърдиха смъртта на полицай, пострадал при безредиците по време на щурма срещу сградата на американския Конгрес.