Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който призна израелския суверенитет над Голанските възвишения. Това стана след срещата му с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Тел Авив отне от Сирия Голанските възвишения по време на Шестдневната война през 1967 година. Контролът на Израел над тази територия не е признат от международната общност. 

"Всяко бъдещо споразумение за мир в Близкия изток трябва да гарантира правото на Израел на самоотбрана", заяви Тръмп в началото на церемонията по подписването, предавана на живо от американските телевизионни канали.

Малко преди това Израел нанесе въздушни удари в Газа в отговор на палестинска ракетна атака.

"САЩ признават абсолютното право на Израел на самозащита. Подлите атаки от тази сутрин отразяват сериозните заплахи в сферата на сигурността, с които Израел се сблъсква всеки ден", заяви Тръмп. Съюзът между Израел и САЩ никога не е бил по-здрав, подчерта той.

При посещението си във Вашингтон, премиерът на Израел Бенямин Нетаняхуе помолил президента Доналд Тръмп за разрешение да подари каса израелско вино на персонала на Белия дом.

Нетаняху шеговито е изразил надежда, че "те няма да започнат разследване" заради подаръка. По думите на премиера това е "най-доброто вино от Голан".

Нетаняху е казал, че тъй като президентът Тръмп "не е голям пияч на вино" той иска да остави виното за персонала. В родината си израелският премиер е обект на разследване по обвинения в корупция.

Той направи предложението си за подаръка, след като Тръмп подписа указа, с който САЩ признават официално Голанските възвишения за част от Израел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!