Изказване на Доналд Тръмп отново разбуни духовете в Близкия изток. Според американския президент е време Съединените щати да признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които еврейската държава отне от Сирия през 1967 г.

Тръмп направи изказването, както обичайно, в "Туитър": "Голанските възвишения са от ключова стратегическа важност за сигурността на Израел и за стабилността на целия регион".

Сирия получи Голанските възвишения през 1944 г. Израел обаче й ги отне по време на шестдневната война през 1967 г. Година по-късно двете страни установиха 70-километрова демилитаризирана зона, контролирана от сили на ООН, но технически и двете останаха в състояние на война.

През 1981 г. Израел едностранно анексира възвишенията, но Съветът за сигурност с резолюция отхвърли анексията като невалидна.

Турският президент предупреди, че решението на Тръмп заплашва региона с нова криза.

"Вчерашните неуместни коментари на Доналд Тръмп за Голанските възвишения доведоха региона до ръба на нова криза и напрежение”, заяви Реджеп Ердоган.

Сирия и Иран на свой ред подчертаха, че подобно решение би било нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която признава анексията за невалидна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!