Канадският министър-председател Джъстин Трюдо пристигна в Белия дом за среща с американския президент Доналд Тръмп. Това е първата среща между двамата лидери.

Няма да уча Доналд Тръмп как да се справя с бежанците, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо при посещението си в Белия дом.

Последното нещо, което канадците очакват от мен е да изнасям лекции на друга страна как се управлява, допълни Трюдо.

Двамата лидери подчертаха, че Съединените щати и Канада имат общи икономически цели. Тръмп обаче защити спорната си забрана за пътуване, като каза, че иска да има "голяма и красива отворена врата", но не може да позволи на неподходящите хора да влизат през нея.

„Всъщност става въпрос за престъпници, много сериозно проявени престъпници. Казах, че ще изведем тези хора - престъпниците и наркобосовете, които съдават големи проблеми”, заяви Тръмп.

„За Канада едно от основните задължения винаги е било осигуряването на сигурността на гражданите. Но в същото време ние водим политика на отвореност към бежанците”, каза Джъстин Трюдо.

Тръмп каза, че САЩ имат страхотни търговски отношения с Канада, за разлика от тези с Мексико, предаде Ройтерс.

Той допълни, че САЩ "са големи късметлии, че имат съсед като Канада". Двете страни споделят много повече от обща граница - те имат общи ценности и интереси, каза президентът и похвали приноса на Канада към борбата срещу "Ислямска държава".

Тръмп и Трюдо публикуваха общо комюнике, в което обещават да работят "неуморно за постигане на растеж и създаване на работни места в двете страни". В изявлението се подчертава, че "Канада е най-големият чуждестранен пазар за 35 от американските щати и че през границата минават търговски потоци в двете посоки за над 2 милиарда долара дневно ".

Тръмп получи като подарък своя снимка с бащата на Трюдо, покойния канадски премиер Пиер Трюдо, направена в нюйоркски хотел.

Снимка: Reuters

Двамата лидери имат различни възгледи по редица въпроси, включително търговията и миграцията. Канадският премиер защитава свободната търговия и подкрепя приемането на бежанци, а американският президент възприема протекционистка търговска политика и иска да спре притока на мигранти.

Трюдо е третият чуждестранен лидер след британската министър-председателка Тереза Мей и японския премиер Шиндзо Абе, когото Тръмп приема в Белия дом, откакто встъпи в длъжност.

Иванка Тръмп участва на кръгла маса в Белия дом за мястото на жените в търговските предприятия, предаде Франс прес.

Снимка: Reuters

"Чест е да бъда тук", заяви 35-годишната бизнесдама, седнала отляво на канадския лидер и срещу баща си на голяма маса, на която се бяха събрали фирмени ръководителки.

"Трябва да улесним достъпа до капитал на жените предприемачи", каза президентът на САЩ и допълни, че е наел много жени на високи постове, когато е ръководил компанията си за недвижими имоти, и те са били "феноменални".

"Голямо удоволствие е, че мога днес да чуя мненията ви", се обърна Трюдо към бизнесдамите, участващи в кръглата маса.

Идването на Доналд Тръмп в Белия дом повдигна много въпроси за липсата на ясна граница между неговия бизнес, този на Иванка и интересите на семейството му, от една страна, и политическите му функции от друга. Те се засилиха, защото Тръмп упорито отказва да публикува данъчните си декларации, отбеляза АФП.