Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нападна остро настоящия държавен глава Джо Байдън за начина, по който ръководи изтеглянето на американските сили от Афганистан, което нарече "най-голямото външнополитическо унижение" в американската история, предаде "Ройтерс".

Републиканецът Тръмп, който е намеквал за възможност да се кандидатира отново за президент през 2024 г., многократно обвини демократа за падането на Афганистан под контрола на талибаните, макар че американското изтегляне, което предизвика провала на афганистанските правителствени сили, беше договорено от собствената му администрация.

"Нескопосаното изтегляне от Афганистан, ръководено от Байдън, е най-удивителната проява на брутална некомпетентност от национален лидер, случвала се някога", заяви Тръмп на шумно партийно събитие с множество негови привърженици в щата Алабама.

Лидерите на талибаните се опитват да сформират ново правителство след като техните бойци преминаха устремно през страната, докато силите на САЩ се изтегляха след две десетилетия присъствие, а подкрепяните от Запада правителство и военни рухваха.

Байдън от своя страна разкритикува афганистанските военни за това, че са отказали да се сражават, както и вече отстраненото афганистанско правителство, като заяви, че е наследил от лошо споразумение за изтегляне.

Тръмп обаче хвърли вината за ситуацията върху Байдън и каза, че той не е следвал изготвения от неговата администрация план и съжалява, че американски служители и военна техника са били изоставени при изтеглянето на войските.

Той заяви, че талибаните, с които е преговарял, са го уважавали и предположи, че бързото завземане на властта в Афганистан не би се случило, ако той още беше на президентския пост.