Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че може да присъства на откриването на новото посолство на САЩ в Израел през май в Ерусалим, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Ако мога, ще отида", каза лаконично Тръмп, застанал в Овалния кабинет в Белия дом до израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Откриването на посолството е предвидено за 14 май, за да съвпадне със 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел.

Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство предизвика остри международни реакции и гнева на палестинците, които искат източната част на града за столица на бъдещата си държава и заявиха, че вече не признават САЩ за посредник в мирния процес.

"Горд съм от това решение", каза обаче днес Тръмп. Той увери, че отношенията между Съединените щати и Израел "никога не са били толкова добри".

Тръмп отговори уклончиво на въпрос кога САЩ ще представят предложение за уреждане на израелско-палестинския конфликт. "Работим много здраво (по въпроса), мисля, че имаме много добър шанс", ограничи се да каже той.

Нетаняху похвали за пореден път решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Той подчерта своята теза, че Иран е най-голямата заплаха в Близкия изток.

"Иран не се е отказал от своите ядрени амбиции", предупреди израелският премиер.

Тръмп и Нетаняху ще имат работен обяд. По време на визитата на израелския премиер в Белия дом не е предвидена никаква съвместна пресконференция, отбелязва Франс прес.