Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в „Туитър“, че ще изпрати федералните органи в Кеноша, Уисконсин, за да потушат бунтовете, предизвикани от полицейската стрелба, ранила и парализирала чернокож.

29-годишният Джейкъб Блейк бе прострелян от полицията в неделя, докато влизал в колата си пред очите на децата му, съобщи Би Би Си. Сгради и коли бяха подпалени в Кеншоа, Уискъсин по време на безредиците.

Вчера двама души бяха застреляни при разрастващите се размирици. 17-годишен тийнейджър е обвинен за двете убийства.

Разярените протестиращи излязоха на улицата, след като видеоклипове от стрелбата започнаха да циркулират в социалните мрежи, показвайки как полицейски служител е грабнал за дрехата мъжа. Чуват се седем изстрела, последвани от продължителен звук на автомобилен клаксон.

Блейк се възстановява в болница и е в съзнание, казват семейството му. Адвокатите му заявиха, че поради тежката рана в гръбнака, че ще е „чудо“, ако някога отново проходи.

Президентът Тръмп каза: „НЯМА да толерираме грабежи, палежи, насилие и беззаконие по улиците на САЩ. Екипът ми току-що се обади по телефона на губернатора на Уисконсин, който се съгласи да приеме федерална помощ. (Портланд трябва да направи същото)“.