Американският президент Доналд Тръмп разкритикува "жестокия и корумпиран" режим, управляващ Иран. Както обикновено, той направи това в социалната мрежа „Туитър”.

"Иранците най-сетне предприеха действия срещу жестокия и корумпиран режим. Народът няма достатъчно храна, има висока инфлация и няма човешки права”, написа американският държавен глава на шестия ден от ескалацията на социалните протести, които прераснаха в сблъсъци с вече над 20 жертви.

Той не пропусна да нападне предшественика си Барак Обама, като заяви, че той "лекомислено" е дал на Иран пари, които после са отишли за тероризъм и "в джобовете" на ръководителите на ислямската депублика.

Тръмп трябва "да се погрижи за милионите бездомни и гладни хора" в САЩ, а не да обижда Иран, заяви в отговор говорител на иранското външно министерство, цитиран от „Франс прес”.

"Вместо да си губи времето, като изпраща безполезни туитове и да обижда други народи, (Тръмп) по-добре да се погрижи за милионите бездомни и гладни хора" в САЩ", каза Бахрам Гасеми.

Върховният водач на Иран, аятолах Али Хаменей, обвини враговете на страната си - САЩ и Израел - че подстрекават протестите срещу високите цени и правителството.