За първи път заснеха как косатки ловуват и убиват бяла акула край Южна Африка. Така учените документират способността на бозайниците да ловуват един от най-големите морски хищници в света, пише АФП.

Кадрите са заснети през май с хеликоптер и дрон. Те са послужили за основа на публикувано тази седмица проучване. На видеото се вижда как стадо косатки преследва акули в продължение на час край пристанище на Мосел Бей. 

"Подобно поведение никога досега не е наблюдавано в детайл и със сигурност не от въздуха", казва водещият автор на изследването Алисън Таунър. Той е специалист по акули в Академията по морска динамика близо до Кейптаун.

Кадрите показват как пет косатки преследват и убиват голяма бяла акула. Учените смятат, че други три са били осакатени до смърт по време на лова.

Известно е, че косатките, които са върховни хищници, ловуват други видове акули. Доказателствата за нападения над големи бели акули обаче са ограничени.

Проучването, публикувано в сп. "Екология", не обяснява причините за подобно поведение.

Една от косатките е нападала бели акули и преди, но останалите четири не са го правили. Предположението на изследователите е, че практиката се разпространява, тъй като предишни проучвания са установили, че черно-белите хищници могат да се учат едни от други чрез "културно предаване". 

След нападението в района акулите са изчезнали. През следващите 45 дни е била забелязана само една голяма бяла акула.