След три години непрестанни битки, сирийската армия си отвоюва центъра на Алепо, но на висока цена – градът, страната и света изгубиха в сраженията древния пазар, едно от истинските бижута на световната култура, разказва американската телевизия Си Би Ес в свой материал.

Общото между хората от двете страни на барикадата са разрушенията – еднакво ужасяващи на територията, контролирана от правителството, както и там, където са бунтовниците. Жителите на Алепо споделят нещастие, мизерия и умора от войната.

В кварталите близо до фронтовата линия, семейства продължават да обитават руините на домовете си – живот 24 часа в мерника на снайпера. Няма ток, нито вода. Всеки има роднини, убити в битка, повечето разчитат на помощи, за да оцеляват, разказват пред телевизията самите хора.

Страдат и децата. Като Хамад, който тича бързо... с патерици. Миналата година е изгубил единия си крак при ракетен удар.

Сега, след обявяването на примирието, хората са в малко по-добро настроение. Всички се надяват, че преговорите най-накрая ще им донесат мир. В същото време обаче правителствените сили се готвят и за План Б – обсада на частите от града, които са в ръцете на опозицията.

Това означава още много смърт, разрушение и страдания за хората от Алепо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!