Руските и киргизките власти разкриха самоличността на предполагаемия извършител на кървавия атентат в метрото на града вчера. Основната версия е, че той е дело на терорист камикадзе

Заподозреният е идентифициран като 22-годишният

, роден в Киргизстан, но вероятно получил руско гражднство.

По-рано медии разпространиха хипотезата, че в атентата може да е замесен казахстанският гражданин Максим Аришев, но властите в републиката опровергаха категорично тези твърдения. Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията.

Tерористът е стоял до вратата близо до средата на вагона. Там е намерена ръка, оплетена с жици, която се изследва.

Задействаното взривно устройство е с мощност 200-300 грама тротилов еквивалент. Било е пълно с гайки и пирони, което означава, че е трябвало да нанесе възможно най-големи поражения.

Две станции на метрото в Санкт Петербург бяха затворени за кратко тази сутрин заради открит подозрителен предмет. При извършената проверка не е открито взривно вещество.

По последни данни 14 души са загинали при експлозията от вчера. 49 души са в болница, като някои от тях са в много тежко състояние.

Разследването ще покаже как атентаторът е успял да пренесе бомбата в метрото, въпреки мерките за сигурност и информацията, която властите са имали за готвен атентат в града.

В Санкт Петербург от днес е обявен тридневен траур.