Високопоставен севернокорейски офицер, ангажиран с контрола на разузнавателните операции в чужбина, е дезертирал и в момента се намира в Южна Корея, съобщи Би Би Си. Името му не се съобщава, но според официални представители в Сеул, полковникът е напуснал родината си през миналата година.

Той се смята за най-високопоставения военен, избягал до момента от КНДР. Агенция „Йонхап” цитира свои източници, според които полковникът е дал важна информация за действията на севернокорейските шпиони и на мрежите за кибератаки, които също са били негова отговорност.

Общо над 28 000 севернокорейци са успели да избягат от комунистическия Север след края на корейската война през 1953 г. Рядко сред тях има представители на високите етажи в партията и въоръжените сили.

През миналата седмица 13 служители на ресторант в чужбина избягаха и поискаха убежище в Южна Корея. Все още не е потвърдено, но по всяка вероятност те са работели на обект във Виетнам.

Като цяло, бягството от Северна Корея е почти невъзможно заради усилената охрана на границата. Тези, които успеят да се прехвърлят в Китай са изложени на риск от депортиране. Близките им в КНДР по правило биват изпращани в трудови лагери, от които се завръщат малцина.

Най-често убежище в чужбина искат спортисти, музиканти и др. представители на Северна Корея в чужбина.

Южна Корея има държавна програма за подпомагане на имигранти от КНДР. Въпреки това, животът далеч от доктрината „чучхе” е труден за възприемане за голяма част от избягалите.