Избрани сред над 200 000 кандидати, 50 мъже и 50 жени сa на финалната права за една вълнуваща еднопосочна мисия до Марс. През 2013 г. започна реалното изпълнение на Mars One (въпреки че планове за мисията се правят от няколко години), а именно – селекцията на астронавти за полета.

На Червената планета ще бъдат четирима души, чието пътуване до там ще стартира през 2022 г., ще продължи седем месеца и ще приключи през 2023 г., когато те ще заживеят в новопостроеното си селище и ще опитат да изградят самозадоволяваща се колония чрез ресурсите, с които разполагат. Организаторите класираха кандидат-астронавтите по точки. Вижте кои са дестимата, които имат реален шанс да заминат за Марс в близко бъдеще.


Кристиян О Кнудсен
Възраст: 34
Държава: Дания


„Вярвам, че потенциалните ползи от Mars One далеч надхвърлят потенциалните загуби за мен лично. Вярвам, че ползите ще са научен прогрес, полезен за всички на Земята. Друг положителен ефект от Mars One е мотивацията, която ще събуди у хората”, казва датчанинът. Според него, подобно на ефекта от комисческата програма „Аполо”, мисията на Червената планета ще мотивира много студенти да започнат да се занимават с наука. Кристиян твърди, че е готов и ентусиазиран да тества своите лични и технологични лимити.

Миколай Желински
Възраст: 38
Държава: Полша

„Аз съм един от първите четири марсианците, които ще пристигат на вашата планета”, казва в предствянето си полякът. Той е решен да узнае дали на Червената планета цари мир между видовете, дали се грижат за планетата си и дали имат общи цели.

Джош Ричърдс
Възраст: 29
Държава: Австралия

„Здраейте! Името ми е Джош и съм физик/инженер и комедиант. Имах късмета да пътувам, работя и да се науча много в областта на военното дело, науката и изкуството. Обичам да споделям опита си на сцената. Знаех, че искам да изследвам Космоса още когато бях на 10 г. и видях австралийския астронавт Анди Томас по телевизията. Земният ми път беше вълнуващ, но мечтая да използвам разнообразния си бекграунд в помощ на мисията Mars One”, споделя 29-годишният Ричърдс.

Етсуко Шимабукуро
Възраст: 50
Държава: Япония

В описанието на мотивацията на 50-годишната японка се казва следното: „Момичето имаше телескоп и мечтаеше да живее на друга планета един ден. Като млада учеше археология, за да разбере откъде е дошла. Изследваше варовикови пещери, за да почувства милионите години, на които е Земята.Учеше компютърни науки, защото беше запленена от потенциала на виртуалния свят. После отиде в IT индустрията, за да работи с хора, благословени с невероятен интелект. На около 30 г. пътуваше в продължение на 2 години по света, за да разбере човечността и живота на планетата изобщо. Също така измина 7500 км. през Япония, за да помага и да опознае всеки ъгъл на родната си земя. Когато стана на 40-тина години отиде за 7 г. в Сахара, за да тества металните си и физически възможности.

Стана аскетичен монах, за да живее простичко. По-късно, учеше японска кулинария, за да направи света по-здрав. Сега живее в Мексико и работи като майстор готвач. Тя е много благодарна за възможностите да изпълни със смисъл живота си на Земята. Сега планира да отиде на Марс, за да бъде в челните редици на човешката еволюция и за да отвори първия суши бар там. Целият й живот е един голям експеримент”.

Даян МакГрат
Възраст: 45
Държава: Австралия

„Аз съм лидер, мениджър проекти и разрешавам проблеми. Моят опит в мениджмънта, маркетинга, правителствения и неправителствения сектор ми дава стабилна база. Моето усещане за приключение и решителност ме е карало да плавам в океана, да карам колело на екстремни разстояния, да скачам от самолет, да тичам в маратон. Вярвам, нищо не е непреодолимо. Имам специален интерес и нарастването на познанията в областта на устойчивите хранителни системи - нещо, което ще бъде от решаващо значение в напълно нова среда за обитаване от хора. Следдипломното ми обучение се фокусира върху хранителните отпадъци и включва изследователски проект”, казва за себе си 45-годишната Даян.

Стив Шилд
Възраст: 30
Държава: Швейцария

Стив казва за себе си: „Аз съм млад, мотивиран, обиччащ забавленията човек. Пълен съм с идеи и скуката не е нещо, с което съм свикнал. Любознателен съм и винаги търся нови предизвикателства. Пука ми за благополучието ми и това на околната среда. Моите приятели казват, че е невъзможно да стоя мирно повече от минута. За мен не съществуват пречки в живота, само възможности да науча нещо ново.”

Раян МакДоналд
Възраст: 21
Държава: Великобритания

„Уча физика в Оксфорд. В момента работя върху разбработването на термокамера, с която връщането от Марс би било възможно”, казва Раян. Той подчертава, че търсенето на доказателства за минал живот и възможността да създаде цивилизация на друга планета са само част от нещата, които го карат да кандидатства за Mars One.

Джоана Хиндъл
Възраст: 42
Държава: Канада

„Любопитството ще победи страха повече, отколкото смелостта би го направила. Това приключение е пълно с надежда и любопитство – две характеристики, които са мотивирали най-позитивните крачки на човечеството. Готова съм да се откажа от всичко, което познавам, за да бъда част от това”.

Ленарт Лопин
Възраст: 36
Държава: роден в Германия, живее в САЩ

Ленарт разработва софтуер, но е бивш будистки монах, прекарал няколко години, медитирайки в пещери. „Бъдещето на нашата цивилизация зависи от способността ни да живеем самостоятелно на планетата Земя и да се разпространим в Слънчевата система. Би било чест да работя за постигането на тази цел с моите колеги марсиански колонисти”, казва 36-годишният американец от германски произход.

Роберт Шрьодер
Възраст: 27
Държава: Германия

„През целия си живот съм искал да бъде изобретател и откривател. Учил съм в физико-химична лаборатория в изследователски център. В момента уча електроника. Обожавам да боравя с огромни машини и да имам добър екип”, казва за себе си Роберт.

Астронавтите от Mars One, които в момента са сведени до 100 души, ще имат седем години да се откажат, а също и да отпаднат от финалната селекция, ако се окаже, че не се справят с тренировките. Докато се стигне до 40 избрани, кандидатите ще преминат през редица тестове. През 2023 г. ще станем свидетели на приземяването и първите стъпки по експлоатация на колонията. Астронавтите ще трябва да инсталират компонентите, които са пристигнали няколко години преди тях.

*Профилите на десетимата топ кандидати може да видите като кликнете на имената им.