Тютюнопушенето е причина за всеки десети смъртен случай по света, показва най-ново изследване. Половината от всички тях са в само четири държави – Китай, Индия, САЩ и Русия.

Резултатите от изследването „Глобална тежест на заболяванията” бяха публикувани в медицинското списание „Лансет”. Докладът анализира данни за пушачи от 195 страни и територии от 1990 г. до 2015 г. Според него почти 1 млрд. души по света са пушили всеки ден през 2015 г., като от тях всеки четвърти е бил мъж, а всяка 20-а – жена.

Въпреки политиките за контрол на тютюнопушенето, които се провеждат в множество страни от десетилетия насам, броят на пушачите се увеличава. Учените се опасяват, че смъртността може да нарасне още, тъй като тютюневите компании се прицелват към нови пазари, особено в развиващите се страни.

„Въпреки недвусмислените доказателства за вредните ефекти на тютюна върху здравето, днес всеки четвърти човек в света е редовен пушач”, каза един от авторите на изследването д-р Емануела Гакиду.

Нарастването на световната популация означава, че има увеличение и в общия брой на пушачите, които са били 870 млн. през 1990 г.

Изследването показва, че превантивните политики в някои държави са ефективни.  Това са например страни, които са наложили по-високи данъци, поставили са предупреждения върху кутиите и са провели образователни програми по темата.