Китайската социална мрежа TikTok изпревари най-голямата интернет търсачка по брой месечни посетители, изчисляват анализатори от Cloudflare.

Според годишния доклад за проучване на компанията TikTok.com е изпреварил всички услуги на Google - карти, преводач, снимки, книги и агрегатор за новини, пише Би Би Си. 

Популярността на TikTok за 2021 г. е нараснала значително - в края на 2020 г. приложението е на седмо място. Днес десетте най-популярни домейна според Cloudflare изглеждат така:

  • TikTok.com
  • Google.com
  • Facebook.com
  • Microsoft.com
  • Apple.com
  • Amazon.com
  • Netflix.com
  • YouTube.com
  • Twitter.com
  • WhatsApp.com

Анализаторите обясняват нарастването на популярността на TikTok с успеха на нейния алгоритъм за подбиране на видеоклипове за всеки потребител.

През последните години много инфлуенсъри, които са започнали в TikTok, се превърнаха в знаменитости, като например Адисън Рей и Чарли Д'Амелио.

Рей създава профила си в TikTok през лятото на 2019 г. и днес вече се радва на 86 милиона последователи. За по-малко от две години 20-годишната танцьорка успя да изгради цяла империя от продукти, брандирани с нейното име.

Рей е обявена от списание "Форбс" за най-високоплатения инфлуенсър в TikTok през 2020 г., приходите ѝ се оценяват на пет милиона долара преди облагане с данъци.

Акаунтът на Д'Амелио има 132 милиона последователи. Тя за първи път започва да публикува в TikTok през май 2019 г., като прави видео заедно с приятеля си. След това решава да промени видеата си и започва да публикува основно танци. Тя е дъщеря на бивш кандидат за републиканския сенат на Кънектикът, а майка ѝ Хайди Д'Амелио е фотограф и бивш модел.

Общо в света има над 1 милиард потребители на TikTok. Лидерството на социалната мрежа като най-популярната онлайн услуга в света беше окончателно установено на 10 август 2021 г., пише Cloudflare.

TikTok остава на първо място през по-голямата част от октомври и ноември, включително през Деня на благодарността и Черния петък в САЩ.

Мрежата позволява на потребителите да качват създадени от тях видеоклипове с продължителност от 15 секунди до една минута, като използват специални инструменти за монтиране на видеата.

TikTok е изключително популярна сред видеоклиповете за танци.

От друга страна, приложението събира огромно количество данни за потребителите - какви видеоклипове гледат и коментират, къде се намират, какви са моделите на мобилните им телефони и дори как пишат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!