Изчезнала тийнейджърка от Северна Каролина беше спасена, след като е направила таен сигнал. Историята трогна целия свят. 16-годишната Ашвил е обявена за изчезнала. Моторист в Кентъки я вижда на задната седалка на автомобил да прави този жест с ръка и се обажда в полицията.

„ТикТок“ не е само за губене на време и забавление, казва Александър Калинов. Той работи за популяризиране на жестовия език. Доскоро знакът за помощ не е имал общо с международния жестов език, но вече е разпознаваем за всички. По-малко в Европа и повече отвъд океана.

„Самият жест е палецът така навътре и си го хващаш с четирите пръста“, обясни Александър.

Жестът става популярен в социалните мрежи в Канада, когато по време на затварянето заради пандемията случаите на домашно насилие се увеличават. Измислен е от фондация за защита на жените.

„Благодарение на социалните медии, които възрастните хора не разбират и си  мислят, че е загуба на време, но този моторист е разпознал жеста от самия „ТикТок““, допълни Александър.

"Ние си затваряме очите дори за видими следи от насилие", казва адвокат Лавчева от фондация АМЕ. 

„Много често четем знаци по лицето на някоя съседка или на наша приятелка. Като че ли искаме да бъде заметено под килима, защото смятаме, че домашното насилие е семеен проблем“, заяви Биляна Лавчева.

Според нея са нужни по-строги закони:

„Понякога имаме едно гражданско производство и извършителят излиза чист като сълза“.

Нужни са три регистрирани случая на домашно насилие, за да започне наказателно преследване. Понякога е твърде късно.