Китайската видео платформа „ТикТок“ се подготвя да отвори първия си център за съхранение на данни в Европа. Той ще бъде в Ирландия, а инвестицията е на стойност 500 милиона долара. 

Видеа, съобщения и друга информация, генерирана от потребителите, ще бъдат съхранявани там. Досега те бяха пазени в САЩ, с второ копие в Сингапур.

В последните седмици приложението е в центъра на конфликта между Вашингтон и Пекин именно заради притеснения на американците за съхранението и използването на информацията. Тогава президентът Тръмп заяви, че ще забрани приложението и даде краен срок бизнесът на „ТикТок“ на територията на САЩ да бъде закупен от американска компания най-късно до 15 септември.  

Ходът на китайската социална мрежа да разшири бизнеса си в рамките на ЕС е част от усилията й да се докаже като надежден участник в международното интернет пространство.

Очаква се новият център да заработи в началото на 2022 г., а с него „ТикТок“ продължава да разраства екипите си, отговорни за защита и поверителност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!