Две жестоки убийства на тийнейджъри разтърсиха френския град Марсилия, който отдавна се бори с организираната престъпност и насилието, свързано с наркотици, предаде Би Би Си.

Миналата седмица 14-годишно момче уби таксиметров шофьор в опит да си отмъсти за жестокото убийство на 15-годишно момче, което беше изгорено живо.

Прокурорът на Марсилия Никола Бесон предупреди, че наркобароните в града набират млади момчета, за да убиват „без никакво разкаяние или размисъл“.

По време на пресконференция на 6 октомври Бесон описа „безпрецедентната жестокост“ на убийството на 15-годишното момче като свързана с враждата между две банди, известни като DZ Mafia и Blacks.

Според прокуратурата член на DZ Mafia, който в момента е в затвора, е наел 15-годишното момче за 2000 евро, за да сплаши свой конкурент, като подпали вратата на дома му.

 

Тийнейджърът обаче бил хванат и претърсен от съперници от бандата на Blacks, които след това го намушкали с нож и го запалили, след като открили пистолет в него.

„Той беше намушкан 50 пъти с нож и отведен в жилищния квартал Фонсколомб, където беше изгорен жив“, каза Бесон.

Два дни по-късно намиращият се в затвора член на DZ Mafia наел дчрез социалните друг тийнейджър - 14-годишен младеж, за да си отмъсти, като му обещал да му плати 50 000 евро за услугата.

„Момчето обаче застреляло таксиметровия шофьор Несим Рамдан, на 36 г., преди да достигне целта си, защото шофьорът отказал да го изчака, докато изпълни мисията си“, каза Бесоне.

 

След това затворникът от DZ Mafia, който наел тийнейджъра, се обажда в полицията, за да го предаде.

Непълнолетният е задържан и признава, че е стрелял по шофьора, но настоява, че изстрелът е „произведен случайно“.

През март тази година френската полиция организира мащабна операция за конфискуване на пари и оръжия от наркотици в Марсилия.

Властите съобщиха, че в рамките на няколко седмици са извършили 627 ареста, възстановили са 450 кг канабис и 19 оръжия, както и 1,6 млн. евро в брой.

Последните две убийства означават, че броят на убийствата, свързани с наркотици, в Марсилия е нараснал на 17 от началото на 2024 г.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK