Армения съобщи в събота, че "ожесточена битка" с азербайджански сили е била водена през нощта близо до град Шуша, стратегически важна точка в спорния регион Нагорни Карабах, предаде АФП.

След седмици на тежки боеве в планинската провинция Азербайджан изглежда затваря кръга около стратегическия град, на 15 километра от главния град на Карабах Степанакерт.

Градът Шуша е разположен на върха на хълм на главен път, който свързва столицата на непризнатата република с територията на Армения, която подкрепя сепаратистите, борещи се за независимостта на Карабах.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи за "особено интензивна и ожесточена битка" през нощта извън Шуша, като добави, че многобройните атаки от Азербайджан са осуетени.

Армения също така заяви, че през цялата нощ е имало редовни обстрели срещу Шуша.

Министерството на отбраната на Азербайджан отхвърли това твърдение, като заяви, че информацията за обстрела на Шуша е "напълно невярна".

Боевете в Нагорни Карабах продължават въпреки няколко опита на Русия, Франция и САЩ да помогнат за постигане на трайно прекратяване на огъня.

Тези три държави съставляват Минската група на медиаторите, която помогна да се постигне примирие между бившите съветски съперници през 1994 г., но тепърва търсят трайно решение на продължителния конфликт.

И Баку, и Ереван обвиняват другата страна, че войските ѝ действат в граждански райони, а ООН тази седмица обяви опасност от "военни престъпления".

Арменският премиер Никол Пашинян призова съюзника Русия за военна подкрепа. От Москва засега разглеждат варианта за намеса в случай на пренасяне на боевете на територията на Армения. Такава вероятност клони към нула. Азербайджан спечели подкрепата на Турция, която е обвинена в изпращане на наемници в Карабах, които да воюват срещу сепаратистите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!