Две отделни изследвания на новия коронавирус SARS-CoV-2 показват, че преболедуването с COVID-19 наистина осигурява имунитет. Учени от Харвард установили, че заразени с респираторната болест маймуни успешно развиват имунитет към болестта, пише „Индипендънт“.

При едно от изследванията учените заразили девет маймуни с COVID-19. След като се излекували и минало време, учените отново ги изложили на вируса, но маймуните не се разболели.

Учените се надяват, че откритията за позитивен знак за разработването на ваксина за болестта.

„Откритията ни показват, че има природен имунитет, който предпазва от повторно заразяване с болестта и това е много добра новина“, коментира д-р Дан Барух от Центъра за вирусология и проучване на ваксини към Харвард.

Екипът на Барух провел и втори много важен тест – учените ваксинирали 25 маймуни с шест прототипа на ваксини за коронавируса, за да проверят имунната реакция на организма им. По-късно изложили тези 25 маймуни и още 10 „контролни“ на SARS-CoV-2.

Всички маймуни без ваксини имали сериозна концентрация на вируса в носа и дробовете си, но ваксинираните животни били „значително по-предпазени“. Осем от тези с ваксина въобще не се заразили.

Учените са категорични, че тези резултати не означават автоматично, че хората развиват имунитет към болестта, но въпреки това новините са обнадеждаващи, твърди д-р Барух.