Терористични са подбудите за нападението в парижката префектура на 3 октомври. Тогава полицай уби четирима свои колеги и рани тежко още един.

В ход е най-нежеланият сценарий за френското разузнаване. При обиските в жилището на нападателя Микаел Арпон са открити няколко флашки. Наред с пропагандните и кървави видеа на организацията „Ислямска държава”, е намерен списък с имената на десетки висши полицейски служители и техните лични данни.

Снимка: EPA

Невъзможно е да се определи за момента дали тази свръхсекретна информация е стигнала до терористична организация.

Днес на мястото на нападението – Парижката префектура, посмъртно на 4-мата убити полицаи беше връчен Орден на почетния легион.

„Вашите колеги станаха жертви на един престъпен и смъртоносен ислям. На нас се пада да се борим срещу него. Това че, индивид, пропит от тази идеология, е служил на точното място, което следи опасните случаи на радикализация, е недопустимо”, заяви президентът Еманюел Макрон.

Снимка: EPA

Франция търси отговорите – как е възможна подобна пробойна в сърцето на разузнаването и докъде ислямистката радикализация се е внедрила в службите, които трябва да се борят с нея.

Снимка: EPA