7 жертви и над 40 ранени. Това е равносметката от атаката в британската столица Лондон тази нощ. Центърът на града е отцепен от полиция, но вече стотици хора са оставили цветя на мястото на трагедията, като непрекъснато идват още и още.

Британският министър-председател Тереза Мей направи частно посещение при някои от пострадалите при нападението в Лондон. Тя посети болницата "Кингс колидж", където са настанени 14 от приетите за лечение 48 човека след снощното нападение.

Националната здравна служба обяви, че 21 души остават в критично състояние.

Правителството заяви, че във вторник във Великобритания ще бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите на нападението.

Какво се случи

22:08 ч. вечерта местно време. Бял бус рязко се отклонява и се качва на тротоара на „Лондон Бридж”, като удря пешеходците с 80 км/ч. Когато бусът спира, трима въоръжени с ножове нападатели изскачат от него и се нахвърлят върху минувачите.

„Те викаха: Това е за Аллах! Това е за Аллах! И ръгаха това момиче около 10 пъти.Тя викаше искаше помощ, а аз не можех да направя нищо”, разказа очевидец.

От моста терористите се насочват към пазара „Бъроу Маркет”, нахлуват в популярен ресторант. Тук са настигнати от въоръжени полицаи и ликвидирани. Нападателите са носели жилетки, на които е имало имитация на експлозиви.

Последиците

12 души са арестувани при полицейска операция в източния лондонски крвартал „Баркинг”, където е живял един от заподозрените. Според съседите мъжът имал семейство и две деца и бил приятен човек.

Вътрешното министерство в Лондон смята, че зад атаката стоят радикални ислямисти.

Премиерът Тереза Мей се обяви за нова стратегия в борбата с терора: "Време е да кажем: "Стига толкова! Трябва да се обединим, да се стегнем и така единни ще се изправим срещу враговете си и ще ги победим”.

Повечето политически партии спряха предизборните си кампании заради атаката, но Мей заяви, че насрочените за 8 юни предсрочни парламентарни избори няма да бъдат отменени.

Нашите сънародници

Междувременно от Външно министерство потвърждават, при атаките няма пострадали българи.

"Никой не е в безопасност" - такова е усещането на нашите сънародници, които живеят в британската столица.

Добрияна Тропанкева живее близо "Лондон Бридж". „Снощи бяхме на концерт и в метрото разбрахме че метростанцията е затворена (..) много уплашени хора… Автобусите на взимаха никого, такситата – също хората трябваше да вървят. Първото нещо е да се обадим на близките си да кажем че има атентат, ако бяхме взели по-ранен влак, сигурно щяхме да бъдем там едно чувство на паника и че никой не е в безопасност.", разказва тя.

Напрежението и полицейското присъствие след атаката са заснети от кадрите в колата на българския шофьор на такси Радослав Петров.

Хотели са дали подслон на хора в центъра на Лондон, които не са имали възможност да се приберат, разказват жителите.

В българското посолство действа кризисен щаб, който е в постоянна връзка с местните власти.

Реакциите

Целият свят осъди действията на терористите. "Трябва да спрем да сме политически коректни и да се захванем със сигурността на нашите народи. Ако не поумнеем, нещата само ще се влоши", призова американският президент Доналд Тръмп.

"Днес всички сме обединени не само от ужаса и тъгата. В борбата срещу всички форми на тероризъм, ние твърдо и силно подкрепям Великобритания", обяви и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон увери: "В лицето на тази нова трагедия, Франция е повече от всякога на британска страна. Мислите са с жертвите и техните близки."

"Нека Светият дух да даде мир на целия свят, да ни излекува от чумата на войната и тероризма (...) Нека да се молим за жертвите и техните близки.", заяви папа Франциск.

"Мислите ни са с мъката, изживявана в този момент от народа на Обединеното кралство", гласи официалната позиция на премиера Бойко Борисов.