Британският писател Тери Пратчет почина на 66 години след дълга битка с Алцхаймера, съобщи издателят му, цитиран от БиБиСи.

„Светът загуби един от най-ярките си, най-остри умове”, заяви издателят Лари Финлей.

Сър Тери Пратчет, станал известен най-вече с поредицата си истории за Света на диска, написа повече от 70 книги по време на дългата си кариера.

За първи път той беше диагностициран с Алцхаймер през 2007 г., но продължи да пише, като завърши последната си книга миналото лято.

Наричаният от много „крал на фентъзито” е починал у дома, заобиколен от семейството си и с любимата си котка, спяща до него.

„Със своите над 70 книги Тери обогати планетата така, както малко преди него са го правили. Както всеки, който го е чел, знае, Светът на Диска беше неговият начина да осмива този свят: Той го правеше толкова брилянтно - с велики умения, огромен хумор и постоянно въображение”, допълни Финлей.

Пратчет е роден в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб, но твърди, че бил посредствен ученик.

Неговият първи разказ The Hades Business е публикуван в училищното списание през 1961 г., когато е само на 13 години, а през 1963 г. в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Първият му роман „Килимените хора” е издаден през 1971 година, три години след като сключва брак с Лин, от която има една дъщеря.

Първата книга от поредицата „Светът на Диска” – „Цветът на магията”, излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. През 90-те е най-продаваният британски автор.

Носител е на медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи". През 1998 г. му е присъден орденът на Британската империя „за служене на литературата", а 10 години след това е посветен в рицарско звание.

Сър Тери Пратчет завладява света с тънкото си чувство за хумор, което го превръща в неподражаемия крал на пародийното фентъзи. Най-известната му поредица „Светът на Диска” завладява хиляди и става причина за безбройните му фен клубове, в които неговите читатели си общуват с цитати.

Припомнете си култови цитати от изказвания и от книгите на Тери Пратчет:

- Слънчевата светлина мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.

- Казват, че обратното на шума е тишината. Това не е вярно. Тишината е само отсъствие на шум.

- Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки.

- Истината може да е някъде там, но лъжите са вътре в главата ти.

- Смъртта е еднократна, затова пък бягството е вечно.

- Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.

- Единствено хората, които са здраво стъпили на земята, успяват да градят въздушни кули.

- Нещата винаги са били по-добри, отколкото са сега. Това е в природата им.

- И после, пет години по-късно, те избираха нов Тиранин, досущ като предишния, и наистина беше удивително как може интелигентни хора да продължават да правят една и съща грешка.

- Нещата, които се опитват да приличат на други неща, често пъти приличат на нещата повече от самите неща. - Баба Вихронрав.

- НЕ ГО СМЯТАЙ ЗА УМИРАНЕ — посъветва го Смърт. — ПО-ДОБРЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ СИ ТРЪГНАЛ ПО-РАНО, ЗА ДА ИЗБЕГНЕШ НАВАЛИЦАТА.