Британският премиер Тереза Мей внесе промени в правителството си точно преди началото на следващата фаза на преговорите за брекзит.

Те имат за цел да върнат енергията на Консерваторите след загубата на предсрочните избори, които тя самата свика през юни.

Министрите „тежка категория“, които са на първа линия в преговорите между Лондон и Брюксел – Филип Хамънд (финанси), Борис Джонсън (външни работи), Дейвид Дейвис (брекзит) и Амбър Ръд (вътрешни работи), обаче запазиха постовете си, предадоха АФП и Ройтерс.

Промените започнаха с гаф на торите. Те обявиха в профила си в „Туитър“, че министърът на транспорта Крис Грейлинг застава начело на Консервативната партия. Впоследствие обаче изтриха съобщението си.

Оказа се, че за председател на Консервативната партия и за държавен секретар без портфейл в кабинета е назначен 46-годишният Брандън Луис. Той заменя на висшия партиен пост досегашния председател Патрик Маклохлин. Луис преди това заемаше поста на държавен секретар по въпросите на имиграцията, предаде АФП. За зам.-председател на партията беше назначен Джеймс Клевърли.

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър пък подаде оставка по здравословни причини. На негово място бе назначена Карън Брадли, която досега бе министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

Репутацията на правителството на Мей бе разклатена от няколко скандала и първите оставки бяха направени още в края на миналата година. През декември първият вицепремиерът Деймиън Грийн бе принуден да си тръгне, след като призна, че излъгал относно порнографски снимки, открити в компютъра му в парламента. Малко преди него оставка подаде министърът на отбраната Майкъл Фалън заради скандал за сексуално посегателство. На негово място бе назначен Гавин Уилямсън. После си тръгна и държавният секретар на международното развитие Прити Пател, водила паралелна дипломация с Израел. На нейно място трябваше да бъде назначен настоящият министър на здравеопазването Джереми Хънт, но това бе оспорено заради кризата, която сега преживява националната здравна система, неуспяваща да се справи с многото пациенти в разгара на изключително студената зима.

Въпреки тази криза Хънт също запази поста си на министър на здравеопазването. Неговите правомощия се увеличават и той ще отговаря и за социалната защита.

На мястото на Деймиън Грийн пък днес бе назначен досегашният министър на правосъдието Дейвид Лидингтън, който, подобно на Грийн, ще подпомага работата на Мей. Лидингтън става държавен секретар в канцеларията на премиера, но за разлика от Грийн няма да носи титлата първи вицепремиер.

На неговото място начело на министерството на правосъдието бе назначен Дейвид Гок.

Критикуваните министри по въпросите на бизнеса Грег Кларк и на местното самоуправление Саджид Джавид също остават на постовете си.

Оставка обаче подаде министърката на образованието Джъстин Грийнинг. Според ДПА тя не е приела предложението на Мей да заеме по-второстепенния пост на държавен секретар (заместник-министър на труда и пенсиите) по въпросите на заетостта, заеман досега от Деймиън Хиндс. Именно на Хиндс ще смени Грийнинг в министерството на образованието.

Новото правителство трябва бързо да дефинира позицията си преди следващата фаза на преговорите с Брюксел, която ще започне още този месец. Разговорите ще засягат преходния период, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски отношения на Великобритания и ЕС.

Според британски медии Мей може да създаде нов пост на министър, натоварен с подготовката на Великобритания за евентуална липса на финално споразумение с Брюксел.