Британският премиер Тереза Мей каза, че сделката за брекзит, която предлага британският парламент да одобри, не е съвършена, но е възможно най-добрата, за да не се допусне излизане от ЕС без сделка или да няма излизане, предаде Ройтерс.

"Не казвам, че тази сделка е съвършена. Това нямаше как да стане. Такова е естеството на преговорите", каза Мей, която откри дебатите в парламента преди гласуването на плана ѝ за брекзит, насрочено за 11 декември.

"Няма да обединим страната си, ако се стремим към отношения, даващи всичко на едната страна в спора и нищо на другата. Не бива да допускаме стремежът към съвършен брекзит да предотврати добър брекзит за британския народ", каза тя.

Мей призова всички депутати, независимо от позицията им по брекзит, да приемат компромис и да подкрепят предложената от нея сделка.

Разделенията, раздухани от референдума през 2016 г., "бяха разрушителни за нашата политика", каза Мей. "Хората гласуваха, те гласуваха за напускане. Мисля, че наш дълг е да постигнем този брекзит, и мисля, че това е въпрос на доверие към политиците и към парламента", добави тя.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин изрази надежда, че парламентът идната седмица ще отхвърли сделката, предложена от правителството. Правителството или трябва да постигне по-добра сделка, или да отстъпи управлението на някой друг, каза Корбин и нарече сделката на Мей за брекзит "скок в мрака".

Междувременно депутатите в Камарата на общините подкрепиха предложение, внесено от опозицията, в което се отправят критики срещу кабинета на Тереза Мей. 

Причината е, че правителството отказа да публикува пълното становище на главния прокурор на Великобритания, за излизането на страната от ЕС.

Гласуването показа, че правителството няма необходимото мнозинство преди планирания за 11 декември парламентарен вот по споразумението за брекзит.