Британският министър-председател Тереза Мей заяви в реч пред парламента, че нейното правителство се подготвя и за възможността за провал на преговорите с ЕС относно условията за оттегляне на Великобритания от блока, предадоха ДПА и ТАСС.

Мей говори пред парламента за първи път след речта си във Флоренция миналия месец. Тя заяви, че правителството е длъжно да се подготви за всички възможности, но подчерта, че се стреми да постигне преходно споразумение с ЕС.

"Настроена съм оптимистично и амбициозно относно това, което можем да постигнем", добави премиерът.

Официалните преговори ще продължат до ноември следващата година, след което националните парламенти на ЕС и британския парламент ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености, припомня ТАСС.

Великобритания трябва да използва времето и ресурсите си за договаряне на бъдещите дългосрочни отношения след преходния период, подчерта Мей, цитирана от Ройтерс.

Според британския премиер в преговорите за брекзита има положителна нова динамика, предаде Асошиейтед прес. Мей заяви пред Камарата на представителите, че речта й във Флоренция миналия месец е имала за цел да даде импулс на преговорите и е изпълнила тази задача.

Има напредък по отношение на въпроса за правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в ЕС, съобщи Мей. Това е един от основните проблеми в преговорите за отделянето на страната от блока, отбелязва АП. Друг основен въпрос е колко ще плати Великобритания, за да спази ангажиментите си към ЕС.

"Вярвам, че можем да докажем, че лошите предсказания са погрешни" и да постигнем споразумение, изгодно за двете страни, подчерта Мей.

Лондон ще установи контрол над границите си след преходния период за излизане от ЕС, заяви министър-председателката, цитирана от ТАСС. През това време хората ще могат да посещават Великобритания, да живеят и работят там, но ще има система за регистрация.

"За осъществяването на необходимата подготовка за въвеждане на новата имиграционна система ще се наложи да установим контрол над границите си", подчерта тя.

Британското правителство ще публикува две "бели книги", в които ще изложи плана за функциониране на сферите на търговията и митническия контрол след излизането от ЕС, посочи Мей, цитирана от ТАСС.

Белите книги са официални правителствени издания, които залягат в основата на законодателните актове.

"Сега публикуваме две бели книги за търговията и митниците. Те ще проправят пътя към законодателство, което да позволи на Великобритания да действа като независима търговска нация и да създаде митническа система, която да ни помогне при излизането от ЕС да постигнем най-добрите възможни тарифи и безмитна търговия, каза Тереза Мей.