Британската премиерка Тереза Мей каза тази вечер, че ще моли Европейския съюз за ново продължаване на преговорния период за брекзит и ще започне междупартийни преговори с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин в опит да бъде преодоляна безизходицата в парламента, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Нуждаем се от ново продължение на (процедурата по) член 50, което да бъде възможно най-кратко и което да приключи тогава, когато успеем да приемем споразумение (за брекзит в парламента)", каза Мей в телевизионно изявление, излъчено пряко от офиса и на Даунинг стрийт след няколкочасово заседание на правителството по-рано днес.

"Днес предприемам действия по преодоляване на безизходицата. Предлагам на лидера на опозицията да седнем и да се опитаме да стигнем до общо съгласие по план, който да гарантира, че ще напуснем Европейския съюз, и то със споразумение", подчерта тя. 

Изявлението на премиера идва на фона на растящото безпокойство, че страната ще напусне ЕС на 12 април без споразумение. Това е крайният срок, посочен от 27-те страни членки на ЕС, до който Обединеното кралство трябва или да напусне съюза, или да предложи нов план. 

 

Използвани са материали на БТА